środa, 29 czerwca 2011

Tarta z orzechami włoskimi

<h2>Tarta z orzechami włoskimi</h2>
<p>Autorem artykułu jest Poli</p>
<br />
Przepis jest łatwy i nie zabiera zbyt wiele czasu-pod warunkiem,że mamy przygotowane wszystkie składniki. Ciasto idealne dla maniaków orzechów :).Idealnie pasuje podawane z kawą-pychota!
<p>Tarta sama w sobie jest dobra-w końcu to kruche ciasto :), a plus orzechy-nie można się temu oprzeć. Czas jaki jest potrzebny na jego wykonanie to około 45-60 minut,w zależności jak sprawnie idzie nam wykonywanie kolejnych czynności. Na początek przygotowujemy ciasto na tarte.Potrzebne nam będzie:</p>
<p>180g mąki</p>
<p>120g masła</p>
<p>60g cukru pudru</p>
<p>+ 1 żółtko jeśli chcemy mieć bardziej sztywne ciasto lub 1 łyżka śmietany dla bardziej elastycznego ciasta</p>
<p>Mieszamy suche skladniki, dodajemy masło-najlepiej w małych kawałkach, żółtko lub śmietanę i wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 6-8 minut. Jeśli obawiamy się przypalenia brzegów można najpierw upiec sam spód, a brzegi razem z nadzieniem. Spód tarty należy ponakłówać-najlepiej widelcem i obciążyć-proponuję wyłożyć grubszą warstwą folii aluminiowej i wysypać na nią fasolę lub groch. Folia ułatwi nam późniejsze usunięcie obiążenia.</p>
<p>Kiedy tarta jest w pierkarniku możemy się zająć nadzieniem. Potrzebne nam będą nastepujące składniki:</p>
<p>50g masła</p>
<p>250g łuskanych orzechów włoskich</p>
<p>100g miodu</p>
<p>100ml śmietanki 30% (może być chudsza)</p>
<p>2 jajka</p>
<p>Orzechy należy pokroić,ale niezbyt drobno. Można kilka dodatkowych  orzechów zostawić na dekorację. Jajka ucieramy z miodem i masłem, do momentu aż masa zbieleje. Następnie dodajemy orzechy i smietankę i wszystko dokladnie mieszamy. Wymieszaną masę nakładamy na upieczoną już tartę i wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na kolejne 30 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i można podawać :).<br /><br />Życzę smacznego!</p>
---
    <p><p>Poli<br />Zapraszam na mój blog <a href="http://przyjemnoscgotowania.blogspot.com" target="_blank">http://przyjemnoscgotowania.blogspot.com</a></p></p>

Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz